sablonok

Hogy is áll 2017 őszén a Paradicsomkert?

Az Avasi Paradicsom Közösségi Kertek ötlet magjait 2014 őszén vetette el Jakab Zsolt, Káli-Nagy Ákos segítségével és koordinálásával.

A kertészközösség idén tavasszal verbuválódott a jól működő avasi szomszédságok mentén. Az ágyásokat közösen építettük meg, egy pontos ütemterv mentén haladva. Számos beszélgetés során közösségé formáltuk-formáljuk magunkat. A Dialóg Egyesület közösségfejlesztő szakemberrel támogatja a folyamatokat.

A közösségi kert tagjai nyár végén és ősszel a Tesco „Ön választ, mi segítünk” elnevezésű pályázatán sikeresen vettek részt, és a miskolci körzetben a második legjobbak lettek. A pályázat lényege az volt, hogy helyi kis közösségek támogatást kapjanak a lakókörnyezet és a közösségi élet fejlesztésére. A kerthasználók a pályázatot a koordinátor segítségével saját elképzeléseik alapján fogalmazták és írták meg. Sok ötletük volt a pályázathoz, mint például fóliasátor beszerzése a tavaszi palántázáshoz, szerszámok és tároló bódé vásárlása, illetve a fejlesztések között szerepelt még a kaputól elinduló járda lerakása is. A kampányidőszak során tapasztalhatták a miskolciak, hogy sokszor jelen voltak személyesen a kertesek a helyi Tesco-ban, illetve találkozhattak a szórólapokkal és plakátokkal, melyet maguk készítettek el.

A kert kampányának is sok eredménye lett, hiszen már 11 új avasi lakos jelezte csatlakozási szándékát a közösséghez. Emellett a kertet ebben az időszakban az Avastető Óvoda Szilvás Úti tagóvoda csoportja és a Kazinczy Ferenc Általános Iskola gyermekei is meglátogatták tanulási célzattal. Az oktatásban a kerttulajdonosok is aktívan szerepet vállaltak, és sok mindent megmutattak a fiatal generációnak.

2017 októbere és novembere során elveteményezték az őszi növényeket, majd elkezdődött a téli felkészülés is. Viszont a kerthasználók nem alszanak téli álmot, mert a közösség aktívan tervez tavaszra, hiszen a csapat és a kert is egyaránt szeretne bővülni új tagokkal és területtel.

Fiatal közösségek a Fiatalok Miskolcáért: a Dialóg Egyesület legújabb projektje

A Dialóg a Közösségekért Közhasznú Egyesülettel mindig is egyik vesszőparipánk volt az aktív állampolgárság segítése. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az emberek az őket érintő (köz)ügyekben képviseljék saját álláspontjukat, érdekeiket, és hajlandóak is legyenek tenni ezekért. Ez lenne a demokrácia egyik alapköve.

Még izgalmasabb a történet, ha az egyes érdekek összeérnek, és egymásra találásukkal egy közösség jön létre, ami egyként dolgozik és válik képessé arra, hogy tegyen saját ügye érdekében. Ezzel is növelve érdekérvényesítő erejüket.

De hogy még tovább fokozzuk, külön üdvözítő, amikor fiatalok állnak ki azért, amit fontosnak tartanak. Fontos ez, hiszen ahogy a közhely is szól: ők a jövő. Ahhoz, hogy boldog felnőttek lehessenek, meg kell teremteni az ehhez szükséges körülményeket, márpedig ezek nem mindig fognak sikerülni külső erők által. A maguk érdekeiért tenni minél korábban meg kell tanulniuk.

A Dialóg Egyesülettel ezen elvék mentén adtunk be pályázatot az Open Society Institute-hoz, és nyertünk el 25.000$ támogatást Fiatal közösségek a Fiatalok Miskolcáért című projektünk megvalósítására. Egy év alatt, 2017. november 1. és 2018. október 31. között olyan fiatal szerveződéseket, közösségeket vonunk be a programba, akiknek van egy ügye, és ezért hajlandóak is tenni.

Három pillér mentén segítünk nekik megvalósítani céljaikat:

• - szervezeti coaching: hogyan tudnak együttműködni szerveződésként, hogyan segíthetik, egészíthetik ki egymást céljaik elérése érdekében?
  • - működési coaching: milyen eszközök állnak a rendelkezésükre, ezeket hogyan lehetséges és érdemes használni, hogy egyről a kettőre haladjanak?
  • - nyilvánosság coaching: hogyan állíthatják a nyilvánosságot a saját érdekük szolgálatába, milyen kommunikációs eszközökkel működjenek, mindezzel növelve érdekérvényesítő erejüket?

Izgalmas egy év vár ránk, aminek a végére még a mostaninál is több tenni akaró és képes fiatal lesz Miskolc városában!

Lehet így is - Egyesületi tagunk díjnyertes dokumentumfilmje az avasi munkánkról

Van mire büszkének lennünk a Dialóg Egyesület háza táján, ugyanis R. Nagy Csilla közösségfejlesztő nemzetközi filmes díjat nyert. A X. Közép-európai Dokumentumfilm Fesztiválon különdíjjal jutalmazták Lehet így is című dokumentumfilmjét.

Az alkotás egyesületünk avasi munkájának egy epizódját dokumentálja. Amikor elkezdtünk 2014-ben együtt dolgozni a Szilvás u. 19. lakóközösségével a lépcsőházuk rendbe tételén, majd 2015-ből már ennek a munkának gyümölcseit láthatjuk.

Hároméves lett az Avasi Közösségi Kávézó

A születésnapra összejöttek a kávézót élettel megtöltő kisközösségek, hogy együtt ünnepeljék meg a hétköznapok sikereit. A tortát közösen készítették el, majd a születésnap estéjén mindenki evett legalább egy finom szeletet.

De volt még filmnézés az elmúlt egy év képes emlékeiből, pódiumbeszélgetés ifjú formatervezővel, és fellépett a Róka lánya zenekar, akik zenéje egyébként aláfesti Süti intim kis videóját.