Dialóg Egyesület honlapja

Zombireaktorok-fotókiállítás az Avasi Közösségi Kávézóban

Zombi reaktorok – 30 évvel Csernobil után

 

Fotókiállítás

 

2016. május 18-24. Avasi Közösségi Kávézó (3529 Miskolc, Szentgyörgy út 44.)

 2016. május 24-31. Református Imaház, Arnót (3713 Arnót, Petőfi Sándor u. 98.)

 

 A kiállítás célja, hogy bemutassa a 30 évvel ezelőtti csernobili atomkatasztrófa következményeit és felhívja arra a figyelmet, hogy az energiahatékonyság növelésével és a megújuló energiaforrások felhasználásával ki lehetne váltani az atomerőműveket.

 

 

 

 

30 évvel ezelőtt két robbanás rázta meg a Csernobili atomerőművet, miközben az ortodox húsvét szombat éjjelén biztonsági kísérletet végeztek az erőmű 4-es számú reaktorában. A felcsapó lángok 750 méteres magasságig emelték a radioaktív részecskéket és szórták szét egész Európában. Az akkori szovjet kormányzat próbálta az esetet kisebbíteni, de ma már tudjuk, hogy az atomenergia-ipar történetének eddigi legsúlyosabb katasztrófája zajlott le. A történetnek sajnos nincs vége. Miközben a baleset hatásai máig érezhetők, a veszély nem múlt el. Ukrajnában négy erőműben 15 atomreaktor üzemel. A legtöbbjük eredetileg tervezett élettartama napjainkban jár le, és mindet meg kívánja hosszabbítani az ukrán kormány, hogy tovább működjenek. A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Bankfigyelő Hálózat más úton keresné a megoldást. Ukrajnában használják fel az egyik leginkább pazarló módon az áramot Európában.

A Magyar Természetvédők Szövetsége tavaly, a baleset 29. évfordulóján járt a helyszínen. Az út során meglátogattuk a csernobili lezárt övezetet, Európa legnagyobb atomerőművében Zaporizzsjában, és eljutottunk az egyetlen, sugárbetegségekre specializálódott kórházba is.

 

A kiállítás az ott készült fotókon keresztül mutatja be a balesetet és a mai ukrajnai helyzetet.