Sanzonest a halhatatlan Edith Piaf dalaival az Avasi Közösségi Kávézóban

Nagy érdeklődésre tartott számot a Miskolci Nemzeti Színházból ismert Nádasy Erika önálló zenés estje 2017. március 30-án. Talán még színészi talentummal megáldva sem lehetett egyszerű feladat a karakteres Edith Piaf különleges személyiségét hűen visszaadni a Kávézó családias színpadán. A művészi jelenlét mégis hozzátett valami megfoghatatlan, de mindannyiunk számára érezhető pluszt ehhez. A színésznő és zongoristája, Rákai András közös produkciója a közönség számára felejthetetlen élményt, mondhatni késő délutáni borzongást nyújtott, miközben végigkövettük a híres énekesnő érzelmekben gazdag életútját örökzöld sanzondalain keresztül.

Piaf, becenevén a „Veréb”, egyszerűségében is képes volt tömegeket megszólítani csillogó énekesi tehetségével. A 21. században ugyanúgy aktuális zenéje, és rajongói pillanatok alatt megtöltötték nálunk is a közösségi teret. Aki csak az utcáról tévedt be a néha drámai, olykor profán történetekkel megszakított dallamokra, az sem csalódott a műsorban. A francia énekesnő zenei memoárja egészen emberi arcát tükrözte vissza, amelyben mindenki saját fájdalmaira, örömeire ismerhetett rá, ezért maradt mindvégig szerethető egyéniség.

Valószínű kevesen vannak olyanok, főleg a fiatalabbak közül, akik otthon még felteszik a lemezjátszóra a régi bakelitjeiket, hogy kikapcsolódásképpen sanzon zenét hallgassanak, vagy netán táncra perdülnek rá, mert ez ma már rétegműfajnak számít. Azonban az Edith Piaftól származó slágerek minden generáció emlékezetében benne élnek, és a közönség ezen a koncerten sem állhatta meg, hogy az ismert számokat az előadóval együtt dúdolja, a végén pedig visszatapsolja őket.

Nádasy Erika színésznő közvetlenségével hamar megtalálta az utat mindenféle érdeklődésű és beállítottságú ember szívéhez, megjelenésével feldobta az Avasi Közösségi Kávézó egyébként sem unalmas hétköznapjait. Külön ajándék volt, hogy a művésznővel az est után ki-ki elbeszélgethetett személyesen is. Különleges kisugárzása ehhez jócskán megalapozta a hangulatot. Néhányan autógrammot kértek tőle bármire, ami a kezük ügyébe akadt és az életrajzi film is előkerült egy mondat erejéig. Mások pedig a Piaf zenéjéhez fűződő kötődéseiről faggatták, hiszen előadása őt magát sem hagyta hidegen.

A programot köszönjük, mi pedig utólag csak azt sajnáljuk, hogy ebben a retro légkörben a csokor virágról megfeledkeztünk, de talán majd egy másik, következő alkalommal, ha újra találkozhatunk Erikával. Reméljük, hogy ezentúl visszatérő vendég lesz nálunk az Avason, ahol a lakosság sóvárog a kiemelkedő művészi produkciók iránt.

Detzky Panni önkéntes

A képekre kattintva megtekinthető az esemény teljes képgalériája.