Hogy is áll 2017 őszén a Paradicsomkert?

Az Avasi Paradicsom Közösségi Kertek ötlet magjait 2014 őszén vetette el Jakab Zsolt, Káli-Nagy Ákos segítségével és koordinálásával.

A kertészközösség idén tavasszal verbuválódott a jól működő avasi szomszédságok mentén. Az ágyásokat közösen építettük meg, egy pontos ütemterv mentén haladva. Számos beszélgetés során közösségé formáltuk-formáljuk magunkat. A Dialóg Egyesület közösségfejlesztő szakemberrel támogatja a folyamatokat.

A közösségi kert tagjai nyár végén és ősszel a Tesco „Ön választ, mi segítünk” elnevezésű pályázatán sikeresen vettek részt, és a miskolci körzetben a második legjobbak lettek. A pályázat lényege az volt, hogy helyi kis közösségek támogatást kapjanak a lakókörnyezet és a közösségi élet fejlesztésére. A kerthasználók a pályázatot a koordinátor segítségével saját elképzeléseik alapján fogalmazták és írták meg. Sok ötletük volt a pályázathoz, mint például fóliasátor beszerzése a tavaszi palántázáshoz, szerszámok és tároló bódé vásárlása, illetve a fejlesztések között szerepelt még a kaputól elinduló járda lerakása is. A kampányidőszak során tapasztalhatták a miskolciak, hogy sokszor jelen voltak személyesen a kertesek a helyi Tesco-ban, illetve találkozhattak a szórólapokkal és plakátokkal, melyet maguk készítettek el.

A kert kampányának is sok eredménye lett, hiszen már 11 új avasi lakos jelezte csatlakozási szándékát a közösséghez. Emellett a kertet ebben az időszakban az Avastető Óvoda Szilvás Úti tagóvoda csoportja és a Kazinczy Ferenc Általános Iskola gyermekei is meglátogatták tanulási célzattal. Az oktatásban a kerttulajdonosok is aktívan szerepet vállaltak, és sok mindent megmutattak a fiatal generációnak.

2017 októbere és novembere során elveteményezték az őszi növényeket, majd elkezdődött a téli felkészülés is. Viszont a kerthasználók nem alszanak téli álmot, mert a közösség aktívan tervez tavaszra, hiszen a csapat és a kert is egyaránt szeretne bővülni új tagokkal és területtel.