Helyből helyben

„Helyből Helyben"

KEOP 6.1.0/B/11-2011-0010

keop

A Dialóg Egyesület közel 8 éve folyó tevékenységének köszönhetően folyamatos generálója és részese az aktivizált közösségek találkozóinak, programjainak. A KEOP-6.1.0/A/09-2009-0077 kódszámú, Helyben Maradunk! című programban a természet - és környezetvédelem problémákról, a helyi értékek felméréséről és a helyi tudásról (mesterségek stb.) történő ismeretek átadására, kicserélésére volt lehetőségünk. Erre építettük a KEOP-6.1.0/B konstrukció alapján jelen pályázatunkat.

Fenntarthatósági problémák a régióban

- Hulladékhasznosítási aránya alacsony

- Környezettudat hiánya

- Lakosság életmódja és fogyasztási szokásai, a problémával kapcsolatos szemlélete, attitűdje

A projekt célja

A Borsod-Abaúj-Zemplén megye különböző részein élő- az egyesület által aktivizált közösségek köreiben felmerült környezeti fenntarthatósági problémák megoldásának és a tudatos fogyasztás, illetve vásárlás elősegítési a projekt részletesen és megalapozottan felépített tevékenység sorozatával.

Együttműködő partnerek

A pályázatban 17 település együttműködik a képzések, a rendezvények lebonyolításában és segíti a népszerűsítés hatékonyságát:

- Együtt Hernádkakért KHE

- Mezőcsáti Kistérség Közösségi Munkásainak Egyesülete

- Sajógalgósért Egyesület

- "Fogadó" Észak-Abaúj Közösségfejlesztők Köre Egyesület

- Aranygombos Többcélú Közhasznú Egyesület

- Hidvégardóért és annak Ifjúságáért Közalapítvány

- Hidasnémeti Művelődési Ház és Könyvtár

- Sajómenti Civilek

- Banya-Tanya Egyesület

- Pétervásárai Ifjúsági Egyesület

- Művelődési Ház Tiszakarád

- Faluszépítő Egyesület

- "Éger Ág" Alapítvány

- Királd Közösségéért Alapítvány

- SCIAP Kft.

A Helyben Maradunk! program 2009-ben kezdődött, amelyben különböző településekhez köthetően igyekeztünk megmutatni és ezzel felhívni a figyelmet a természeti és az emberi, épített értékeinkre. Régiónk gyönyörű természeti és emberi értékei, a kiépített kapcsolatrendszer mind arra ösztönzött minket, hogy folytassuk azt, amit elkezdtünk, immár erőteljesebben bevonva a helyi közösségeket is.

A helyből Helyben! című, az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjában nyertes pályázatunk idén ősszel kezdődött. A közösségei kezdeményezések megyei műhelyében résztvevő települések, civil szervezetek együttműködésére épít, felhívva a figyelmet azon helyi értékekre, melyek megismerése, tudatos használata hozzájárul fennmaradásukhoz, megőrzésükhöz, gazdagítva ezzel a helyi közösségeket is. Mostani programunkban kiemelt szerepet kap a tudatos fogyasztás, a vásárlás ismérveinek bemutatása, a mindennapi életünk során keletkező hulladékok mennyiségének csökkentése a környezettudatos viselkedésformák kialakításával. Szeretnénk, ha minél több helyi lakost mozgósítani tudnánk, hogy részt vegyenek programjainkon.

Fiataloknak, felnőtteknek játékos formában nyújtunk tájékoztatás a tudatos vásárlásról, a hulladékok keletkezéséről, a megelőzés lehetőségeiről, a környezettudatos magatartásforma kialakításáról mikéntjéről. A helyi vagy térségi iskolában előadásokra, játékos foglalkozásokra kerül sor az év folyamán. Lesznek közösségi műhelytalálkozók, valamint jó gyakorlatokat is meglátogattunk.

Zöld Sátor Rendezvényeink a következő helyszíneken lesznek (hamarosan dátummal is)

Pétervására - 2011. december 16.

Hidasnémeti -

Telkibánya -2012. június 23.

Abaújvár -2012. július 28.

Égerszög -

Sajógalgóc - 2012. június 14.

Sajókaza - 2012. május 25.

Hernádkak -

Miskolc (4 alkalommal)

Kocsonyafesztivál - 2012. február 24-26.

Operafesztivál - 2012. június 7-17.

Autómentes Nap -

Föld Napja -