Sajókazai "jó gyakorlat"

2011. okóber 11-én látogattunk el Sajókazára, megyénk egyik legnagyobb és legkorszerűbb hulladéklerakójának megismerésére. Jógyakorlat látogatásunk a Helyből helyben fenntarthatósági szemléletformáló program keretében szerveztük.

Csapatunkat egy tágas teremben a cég két szakembere fogadta, akik ismertették a lerakó legfontosabb adatait, a korszerű, biztonságos működés érdekében végzett sokrétű tevékenységet. A lerakóra 98 településről kerül be kommunális szilárd hulladék. A lerakót 25 évre tervezték, kb. ennyi ideig elég a befogadó mérete. A veszélyeshulladékokat medencékbe rakják le, amit ha betelet befednek és ezt követően 30 évig figyelnek, mérnek (jól zárnak-e alul felül a fólia rétegek, nem szivárok-e stb.)

Elmondták a lerakó területén és környezetében - levegő, csurgalékvíz... -méréseket végeztek, végeznek, azért, hogy folyamatos adatokkal rendelkezzenek arról, megfelelő-e a lerakó működése, nem okoz-e veszélyt.
A működtetők szándéka, hogy bővítsék a náluk leadható hulladékok körét, igyekeznek megteremteni ezekhez az előírt feltételeket. Tervezik biogáz üzem létesítését - deponiagáz - kb. 100 millió Ft-os beruházást igényel!

A tájékoztató után kérdések következtek. Érdeklődésünk meglepte a szakembereket és készségesen válaszoltak kérdéseinkre. Ezt követően bejártuk a lerakót. Megnéztük az utóválogatót, ahová a szelektív gyűjtőkből érkezik be a hulladék. Meglepő volt látni, hogy milyen sok munka van még a szelektív átválogatásával, a nem kellő odafigyeléssel bedobált, keveredő hulladék féleségekkel. A kézi válogatás, egyneműsítés után tömörítik és elszállítják az újrahasznosítható anyagokat.
A lerakóról részletes (képes és videós) ismertető olvasható

Érdekesség és hasznos információ:
Jó ha tudjuk, hogy a fáradt olajokat, festéket a MOL kutaknak át kellene venniük!
Lejárt, el nem használt gyógyszereket a patikák kötelesek visszavenni.

A Sajókazai hulladéklerakón lerakó térképet készítenek, mert ha egy új technológiával később valamely anyag kinyerése, hasznosítása megoldódik, akkor a lezárt lerakó visszabontásra kerülhet és kinyerésre belőle egy-egy anyagféleség.