Fitnesz gulyás, szappan, foci...

DSCN8321

ha csak a sarkalatos pontjait szeretnénk kiemelni a TESZE majálisnak, ami idén a Hernád Parti Piknik programjához csatlakozott Hidasnémetiben.

Délben, mielőtt nekiálltunk volna a főzésnek, a művelődési házban gyülekeztünk, hogy Laskó-Kuthi Adrienn DSCN8186vezetésével megtanuljunk szappant készíteni. Ezt a nagyanyáink által még ismert tudást azért elevenítettük fel, mert a házi szappannal, a környezetbarát és bárki által elérhető tisztítószerekkel (pl. ecet, citromlé) jelentős összeget lehet megtakarítani a háztartásokban.

A gyakorlati ténykedést a Hernád-parton folytattuk, aki nem volt rest, becsatlakozott Varga Tamás mellé, aki Zsujtát is képviselve felvállalta a közös bogrács fölött a szakácskodást. A sok szorgos kéznek köszönhetően gyorsan tűzre került a gulyás, így amíg főtt a TESZE leves, mi, résztvevők leülhettünk egy nagy körbe, hogy beszélgessünk az elményeinkről. Bereczky Béla, a program szakmai vezetője és közösségfejlesztője azzal a körkérdéssel indította el a pöttyös labdát, hogy melyik településen milyen közösségi kezdeményezések futnak jelen pillanatban. Megtudtuk, hogy a varrás, horgolás, kézműves foglalkozások mellett sok helyen kezdtek el foglalkozni a
DSCN8280veteményezéssel, háztáji és közösségi kiskertek gondozásával is. Jó volt hallani, hogy van, ahol régen létezett, de elkopott hagyományt felevenítve újraindult a népdalkör, máshol a fiatalok aktívak igazán és tanulnak cigánytáncot. A program és a helyi igények sokszínűségét hirdetik az olyan foglalkozások, mint pl. a csigatészta készítés, a szlovák nyelvoktatás vagy a gyógynövény ismeretek. Folytatásként elhangzott a kérdés, hogy melyik közösség hogyan képzeli/tervezi a jövőjét: mit fognak vajon csinálni egy év múlva? Itt már az az alapvető szükség és remény is megfogalmazódott, hogy többen fognak bekapcsolódni az adott településről, még szélesebb körben elterjed a program. Sokan a figyelmüket a közösségi gazdálkodás lehetőségeire irányítják, a program félidejében érdemes is elgondolkodni a folytatáson, hogyan tud egy közösség saját tudását, személyi erőforrásait is felhasználva, külső forrásokat is megpályázva tervezni, építkezni, gazdagodni.

Mire a gondolataink kicserélődtek, a pulykagulyás is megfőtt, jóízűen álltunk neki. Nem hiába dolgoztak rajta ennyien, a főzőverseny bírái is méltatták az eredményt: 2. helyezést ért el a TESZE-leves. A legnagyobb éljenzést biztosan a mi csapatunk zsebelte be, köszönhetően a majd' 20 gyereknek, aki a TESZE csapatot erősítette. A délután további részében a kikapcsolódásé volt a főszerep, fociztunk, beszélgettünk, és volt, aki a nordic walkinggal ismerkedett. Akik estig maradtak, a Piknik jóvoltából még a Gate zenekar zenéjére mozoghattak levezetésképpen.

DSCN8286DSCN8326DSCN8330