Észak-Abaúj a Szívünkben - közösségi tervezés minden szinten

köfe műhelyek

Észak-Abaúj a Szívünkben

Hiánypótló rendezvénnyel tett egy lépést az észak-abaúji FÉSZAK-KÖR Egyesület a térségi civil társadalom megerősítése érdekében. Az „Észak-Abaúj a Szívünkben" október 18-án, Göncön várta azokat az érdeklődő és tenni vágyó, a térség iránt elkötelezetteket, akik szívesen gondolkodnak együtt a helyi közösségek lehetőségeiről.

A rendezvényt a TESZE program támogatásával az a FÉSZAK-KÖR szervezte, akik 2006-tól, teljesen alulról jövő kezdeményezésből elindulva 9 település közösségét fogják össze a közösségfejlesztés különféle eszközeivel, e településekről olyan szereplők bevonásával, akik e gondolatiság köré rendeződve közösségeket, s közösségi tereket - utóbbiakat megerősítve egy TÁMOP-5.1.3-as komplex társadalomfejlesztési pályázattal (TESZE program) - működtetnek.
A civil szervezet abból a megfontolásból hívta életre a sorozatindító rendezvényt, hogy legyen kultúrája, s ebből kifolyólag intézménye a közösségi tervezésnek, a jövőalakító stratégiai kerekasztal folyamatnak. A rendezvény tehát a térségi érdekérvényesítő és jövőtervező munkában az első fecske. Éppen ezért széles körben szólt a meghívás: a polgármesterek, képviselő-testületek, jegyzők, települési közösségi intézmények, foglalkoztatók, egyházak köre mellett a meghatározó civil jellegű közösségek képviselőit is megszólították.

A szándékok általános megfogalmazása után Sain Mátyás vidékfejlesztő tervező, a Lechner Lajos Tudásközpont munkatársa mutatta be, hogy a közösségi tervezés miben áll és miért jó ez mindenkinek, aki hosszú távon gondolkodik a fejlesztésekről. Előadásából az domborodott ki, hogy a közösségi tervezés – az általános közhiedelemmel ellentétben – nem a „mindenki bármibe beleszól" folyamata, hanem sokkal inkább annak a gyakorlata, hogy minden érdekelt jusson szóhoz a tervezésben érintettsége szintjén, akkor, amikor eljött az ideje. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy mindig a megrendelő (általában a települések lakossága) szerepe elsődleges e körben, hiszen ők azok akikkel kezdeni kell e tervezési formát, s ők azok, akikkel végig is kell kísérni azt.körben

A plenáris részt követte a szekciókban végzett munka, ahol három témakörben – Közösségi tervezés lehetőségei Észak-Abaújban, Értéktárazás mikrotérségünkben és Önkormányzatok és önkéntesek lehetséges munkakapcsolatai - zajlott az eszmecsere, ahová végül a résztvevők teljes köre előtt összegződött. Végül a résztvevők egyértelműen arról döntöttek, hogy e folyamat jellegű, együttműködésre alapuló munkát mindenképpen folytatni fogják. A rendezvény záró akkordja egy akusztikus koncert volt Tóth Zoltánnal (ex-Republik) és Bordás Anasztáziával, akik szintén a térség és a megye szülötteiként kapták a felkérést, felhívva a figyelmet a helyi kulturális értékekre.

A következő találkozóra, mely november 7-én került sorra az abaújvári IKSZT-ben, a megyei TOP (Területfejlesztési Operatív Program) projektötlet gyűjtési folyamata adott aktualitást. E megyékre kiterjedő tervezési folyamat 1000 alulról jövő projektötletet szeretne beépíteni, s ezzel oldani a felülről–lefelé irányuló tervezés kizárólagosságát. E folyamatban az a szerepe a FÉSZAK–KÖR-nek és hasonló közösségi megoldásokra alapozó szervezeteknek, hogy mintaprojekteket szolgáltassanak a TOP irányelvek bármelyikében is gondolkodva, melynek során a közösségi tervezés, vagy legalábbis a közösségi megoldások következetes keresése jelöl irányt. Úgy tűnik ugyanis, hogy helyi/mikrotérségi szinten, szinte egyik tevékenységi ágban sem használják fel az együttműködésben rejlő lehetőségeket a napi gyakorlatban.

A FÉSZAK, mint többcélú fejlesztő szervezet, szeretne olyan projektötletet benyújtani, melynek feltétele egy az elkötelezett tagságból felálló közösségi vállalkozás, s mely alapvetően a programturizmus szektorban – mint Észak–Abaúj sajátos kitörési pontjában – szeretne újszerűt felmutatni. Azért választották ezt a cselekvési terepet, mert ebben komplex módon összegződhet a foglalkoztatás, a helyi értékek és termékek megmutatása, a nyilvánosság elengedhetetlen szerepe, a környezettudatosságra való törekvés, amelyek mind – mind prioritások egy jóravaló fejlesztésnél! A szervezet bíztat minden mikrotérségi közösséget, akiknek vezérgondolata a „közösségi megoldások a legjobb és valószínűleg a legtartamosabban fenntarthatóak", kezdje el szervezni saját öko-logikus méretű körzetében a közösségi tervezési folyamatokat, hogy azok idővel intézményesülve természetes gyakorlattá válhassanak!

Balogh Flóra, Bereczky Béla