Közösségi kert

Tevékenység célja

Az Avasi Paradicsom Közösségi Kert egy több éve futó, fejlődő és változó kisközösség, amelynek tagjai külön-külön parcellákban, de egy nagy közös kertben termesztenek növényeket panelkörnyezetben. Az évek során a tagok különböző célokat tűztek ki maguk számára, amelyet az egyesület koordinálása segítségével valósítottak meg. A hosszú távú célunk az, hogy egy olyan, egymással jól együttműködni tudó aktív közösség jöjjön létre, amely képes bármilyen összetett cél elérésére a saját erejéből. Ehhez viszont olyan belső rendszer szükséges, amely képes hatékonyan kezelni a konfliktusokat. Ezek mellett pedig arra van szükség, hogy a tagok elsajátítsák mindazokat a kompetenciákat, amelyek egy közösségi kert bürokratikus vagy egyéb irányú ügyeinek intézéséhez elengedhetetlenül szükségesek.

 

 

Feltételrendszer

Interjúk és közösségi megbeszélések alapján meg kellett találni azokat a kulcsszemélyeket, akik egymással összefogva, a Dialóg Egyesület segítségével létrehozták a közösségi kertet. A közösségi megbeszélések alkalmával facilitálni kellett azt a szándékot, hogy a közösség kialakítson egy belső szabályrendszert, ami alapján működik a kert és egy külső szabályrendszert, ami alapján, ha elfogadják, beléphetnek új közösségi tagok.

 

Alkalmazott eszközök, módszerek

A kezdeti fázis után is elengedhetetlen a közösségi megbeszélések tartása, melyet rendszeres időközönként, előre meghatározott időpontban és időintervallumban kell tartani. Facilitálni kell azokat az ötleteket, amelyek a közösség gondozását célozzák meg. Az egyes eseményeknél fontos, hogy segítsen a szakember a koordinálásban.

 

Eredmények, kimenet

A közösségi kert rendkívül aktív, a tagok cserélődnek; újabb tendencia, hogy fiatalabb tagok (eddig főleg idősebbek gondozták a kertet) jelentkeznek. A kert tagjai több eseményt is megszerveztek, mint például a közösségi kertek éjszakáját, illetve önképzés gyanánt több tanulmányúton is részt vettek, például elmentek Gömörszőlősre és meglátogatták a budapesti közösségi kerteket.

©2024 Dialog Egyesület. Designed By Endi

Search